We hebben er even op moeten wachten, maar het langverwachte vervolg van Assassin’s creed Valwalla is er! Hij was al beschikbaar op de PS4 trouwens, maar op de PS5 is het nog nét even wat anders. Wij schrijven een Assassin’s Creed Valhalla review om je te laten zien waarom je dit spel moet hebben.

Valhalla speelt zich af in de tijd van de vikingen in Scandinavië en het grootste gedeelte in Engeland. De setting is prachtig, de visuals zijn echt geweldig en de gameplay is goed!

Het verhaal begint in een mooi vikingsdorp waar de vader en de leider van de ravenclan wordt vermoord voor de ogen van de hoofdpersoon Eivar.

Eivar kun je zelf instellen als man of vrouw waarmee je het verhaal gaat spelen. Ook kun je dit tussentijds nog aanpassen of aan het lot overlaten en de game laten kiezen waar je mee gaat spelen.

Na wat onderzoeken ga je al snel nieuw land veroveren in Engeland. Je gaat de Familie Lothbrok achterna van de serie Vikings die te zien is op Netflix. Het speelt zich zo’n 8 jaar na die serie af en de ravenclan wil eigenlijk het land veroveren van de familie in Engeland om daar een eigen dorp op te bouwen.

De nieuwste Assassins Creed Valhalla is iedere keer weer verbazingwekkend

assassins creed valhalla review

Assasins Creed Valhalla is het 3de spel dat zich afspeelt in een open wereld. Na Origins en Odyssey is nu de kans voor Valhalla weggelegd om zijn fans tevreden te houden na de verschillende kritieken van de vorige delen.

Want ze zijn niet altijd even goed geweest. Verhaallijnen waren soms echt te langdradig en vergezocht. Of het leek simpelweg te veel op een aftreksel van het vorige spel.

De nieuwe weg die Ubisoft is ingeslagen door meer open gevechten te hebben, een open wereld en een uitgebreider skills systeem is niet voor iedereen weggelegd.

De ‘oude’ Assassin’s Creed games speelden zich af in grote steden waarin je zo ongezien mogelijk een moord moest plegen. Deze games daarentegen spelen zich af in grote landschappen waarin je moet reizen en niet perse ongezien hoeft te spelen.

Wat ik wel heel sterk vind van dit spel is dat je zelf kunt bepalen hoe je het spel speelt. Wil je graag net zoals de oude games ongezien rondsneaken om iedereen te vermoorden? Dan is dat nog steeds mogelijk.

Eigen skills en ontwikkelingen bepalen

Je kunt je skill tree zo bouwen dat hier je kwaliteiten liggen. Als je meer van de hack and slash bent kan dit ook, maar alles daartussen is ook een oplossing. Wel moet ik zeggen dat het sneaken wat lastig kan zijn, maar daardoor wel leuk en uitdagend. Ook ben ik zelf niet vies van wat grotere gevechten zo nu en dan, zodat je lekker los kunt gaan op de Engelsen met 2 bijlen in de hand.

Extra opdrachten en side quests

In Assassin’s Creed Vallhalla is er genoeg te doen. Zo moet je verschillende plekken ‘raiden’ (overvallen) om spullen te vergaren waarmee je je eigen dorp kunt bouwen.

Zo kun je eigen huizen maken voor een smid, handelaar, tattoo artist, vissers en natuurlijk de hidden ones bouwen.

Met al deze gebouwen werk je naar je eigen dorp waar je veel van kunt krijgen. Zo geven de hidden ones je vriendschappen of opdrachten mensen te moorden, de smid kan je wapens verbeteren en de tattoo artist geeft je viking een nog brutere look.

Naast het raiden is het landschap zo groot dat er veel te ontdekken is, zoals verborgen schatten, mysteries die je op moet lossen en natuurlijk leiders van andere dorpen die je moet vermoorden op je eigen manier. De landschappen zijn echt ronduit prachtig. Je kunt ver kijken als je op hoge gebouwen staat en met de juiste zon inval is het echt een kunstwerk.

Zoals elke Assassin’s Creed moet je op hoge gebouwen/plekken synchroniseren waardoor je op de meeste mooie locaties in het spel komt met de meest waanzinnige uitzichten. Naast de logische opdrachten/quests en veroveringen heb je ook minigames in het spel. Je kunt een drankspel spelen om te kijken wie het eerst een aantal biertjes achterover heeft getikt. Ook is er een dobbelspel te spelen waarmee je je tijd kunt verdrijven in het spel. Heeft het meerwaarde? Totaal niet, maar het is wel een leuke extra die zorgt dat de beleving compleet wordt.

Kinderziektes zijn er nog niet uit

Toch is het niet alleen maar lof en leuk, want er zitten nog een aantal foutjes in het spel. Naar verwachting zijn die er na een update uit, maar je hoeft niet gek op te kijken als je af en toe een boot ziet vliegen bijvoorbeeld.

Maar geen zorgen, het heeft geen invloed op de gameplay of het verhaal.

Kritiek op de Assassin’s Creed Valhalla

Er is door verschillende gamers veel kritiek op het feit dat het niet meer de ouderwetse Assassin’s Creed is en het ook niet zo mag heten omdat er geen stealth meer is en het daar niets meer mee te maken heeft. Ook de oude strijd tussen de templars en de Assassin’s waarvan zogenaamd niks meer van terug te zien is.

Ik ben van mening dat ook Ubisoft moet vernieuwen en verder moet kijken. Als zij door zouden gaan met dezelfde games dan heeft iedereen kritiek dat zij het concept willen uitmelken. Met de open wereld en de kans om zelf het spel in te delen zoals jij het wil spelen geeft Ubisoft je de kans je eigen Assassin’s Creed te spelen zoals jij dat graag zou willen.

Al met al een mooi, leuk en bovenal bruut spel om te spelen. De graphics zijn geweldig (helemaal op de PS5) en de gameplay is zeer toegankelijk. De skill tree is zeer uitgebreid en de wereld is groot met genoeg te doen. Wil jij dit spel ook spelen en je tijdvullen tijdens de aankomende vakanties en weekenden? Bestel Assassin’s Creed Valhalla vandaag en je hebt hem morgen al in huis!

Leave a Reply