Verschillende Elektrische Bureaus op een rijtje

In de hedendaagse werkomgeving, waar veel mensen het grootste deel van hun dag zittend doorbrengen, is het van cruciaal belang om aandacht te besteden aan ergonomie en comfort. Met de opkomst van de thuiswerk-cultuur en de toegenomen focus op gezondheid en welzijn op de werkplek, zijn elektrische verstelbare bureaus een belangrijke trend geworden. Deze bureaus bieden niet alleen flexibiliteit en comfort, maar dragen ook bij aan een betere lichaamshouding en kunnen zelfs de productiviteit verhogen.

Wat zijn Elektrisch Verstelbare Bureaus?

Elektrisch verstelbare bureaus, ook bekend als zit-sta bureaus, zijn werktafels waarvan de hoogte elektrisch kan worden aangepast. Met een simpele druk op een knop is het bureau in hoogte verstelbaar. Dit betekent dat je het bureau snel van zit naar sta hoogte kunt aanpassen en terug. Dit type bureau is ontworpen om de ergonomische flexibiliteit op de werkplek te verbeteren en gebruikers in staat te stellen hun werkhouding gedurende de dag aan te passen.

Deze bureaus zijn een relatief nieuwe innovatie in kantoorinrichting. In de afgelopen jaren zijn ze steeds populairder geworden, mede dankzij onderzoek dat de negatieve gezondheidseffecten van langdurig zitten benadrukt. Elektrisch verstelbare bureaus zijn een reactie op deze zorg en een stap vooruit in de richting van een meer dynamische en aanpasbare werkomgeving.

Voordelen van Elektrisch Verstelbare Bureaus

Ergonomie en Gezondheid: Een van de grootste voordelen van elektrisch verstelbare bureaus is de verbetering van de ergonomie. Het vermogen om af te wisselen tussen zitten en staan helpt bij het verminderen van rug- en nekpijn, die vaak worden geassocieerd met langdurig zitten. Regelmatige beweging stimuleert de bloedsomloop en kan helpen bij het verminderen van het risico op hart- en vaatziekten.

Verhoogde Productiviteit: Veel gebruikers melden een toename in productiviteit en concentratie wanneer ze de mogelijkheid hebben om hun houding te veranderen. Staand werken kan bijdragen aan een actievere, alerte geestestoestand, wat kan leiden tot betere prestaties en efficiëntie.

Aanpasbaarheid: Deze bureaus zijn uitermate geschikt voor werkplekken met meerdere gebruikers, zoals gedeelde kantoren of flexplekken. Ze kunnen eenvoudig worden aangepast aan de individuele behoeften van verschillende gebruikers, wat ze ideaal maakt voor omgevingen met mensen van verschillende lengtes en werkvoorkeuren.

Modern Design: Naast functioneel zijn elektrisch verstelbare bureaus vaak modern en esthetisch aantrekkelijk. Ze passen goed in een hedendaags kantoorontwerp en bieden een strakke, professionele uitstraling.

Verschillende Soorten en Modellen Elektrische Verstelbare Bureaus

De markt van elektrische verstelbare bureaus is divers, met een breed scala aan modellen en merken die verschillende behoeften en voorkeuren bedienen. Hieronder volgt een overzicht van enkele populaire soorten en modellen, met een focus op hun unieke kenmerken zoals verstelbereik, draagvermogen, bedieningsopties en afmetingen. Ook zal ik de mogelijkheid bespreken om enkel het onderstel te kopen, waarmee je je eigen aangepaste werkplek kunt creëren.

1. Volledige Elektrische Bureaus

Deze bureaus worden geleverd met zowel een blad als een elektrisch verstelbaar onderstel.

Model A: De alles kunner
Verstelbereik: 70 cm tot 120 cm.
Draagvermogen: Tot 130 kg.
Bedieningsopties: Digitale bediening met geheugeninstellingen.
Afmetingen: Diverse maten beschikbaar, standaard is 180 x 80 cm.
Kenmerken: Dit model is ideaal voor de standaard kantooromgeving, met een breed bereik aan hoogte-instellingen en een robuust design. Ook geschikt voor de mensen die van gamen houden.

Model B: De Compacte Flexwerker
Verstelbereik: 65 cm tot 125 cm.
Draagvermogen: Tot 70 kg.
Bedieningsopties: Eenvoudige handmatige bediening (zie foto).
Afmetingen: Kleiner oppervlak, bijvoorbeeld 120 x 60 cm.
Kenmerken: Perfect voor kleinere ruimtes of thuiswerkplekken. Eenvoudig in gebruik en makkelijk te plaatsen.

Model C: De Universele Basis
Verstelbereik: 60 cm tot 125 cm.
Draagvermogen: Tot 150 kg.
Bedieningsopties: Geavanceerde digitale bediening met programmeerbare hoogtes.
Compatibiliteit: Geschikt voor grotere en zwaardere bureaubladen en accessoires in het kantoor. Denk aan printers, meerdere schermen of een zwaardere pc die op het blad moet staan.
Kenmerken: Perfect voor situaties waar een zwaarder of groter bureaublad nodig is, zoals bij tekenaars of ontwerpers die extra ruimte en stabiliteit vereisen

Model D: De Dubbele werkplek.
Verstelbereik: 65 cm tot 130 cm.
Draagvermogen: 80KG
Bedieningsopties: Bevat 4 Momory functies en 10 jaar garantie.
Compatibiliteit: Geschikt voor zowel thuis als op het kantoor.
Kenmerken: Perfect voor een situatie waarbij je flexibiliteit verwacht van een bureau. Hier kunnen verschillende mensen aan werken door de memory functie. Doordat beide kanten op verschillende hoogtes verstelbaar is kan dit de perfecte optie zijn voor diverse kantoren/thuiswerkplekken.

Dubbel elektrisch bureau

Het kan ook zijn dat je alleen op zoek bent naar een verstelbaar onderstel van een bureau. Deze zijn makkelijk te installeren en geven je de ruimte zelf het kantoor in te richten en iets te maken wat perfect in de ruimte past.

Belangrijke Overwegingen bij Aankoop

Bij het kiezen van een elektrisch verstelbaar bureau zijn er verschillende belangrijke factoren om in overweging te nemen:

Afmetingen en Ruimte: Overweeg de afmetingen van het bureau in relatie tot de beschikbare ruimte in je kantoor of werkruimte. Zorg ervoor dat het bureau groot genoeg is voor je dagelijkse werkzaamheden, maar niet te groot dat het je ruimte overneemt.

Hoogtebereik: Het hoogtebereik van het bureau moet passen bij jouw lengte, zowel voor zittend als staand werken. Dit is vooral belangrijk als het bureau door meerdere mensen gebruikt gaat worden.

Draagvermogen: Controleer het maximale draagvermogen van het bureau. Dit is belangrijk als je van plan bent om meerdere monitoren of zware apparatuur op het bureau te plaatsen.

Bedieningsopties: Kijk naar de bedieningsopties van het bureau. Sommige modellen hebben programmeerbare instellingen voor verschillende hoogtes, wat handig kan zijn als je snel tussen zittend en staand werken wilt wisselen.

Materiaal en Bouwkwaliteit: De duurzaamheid van het bureau is afhankelijk van het materiaal en de bouwkwaliteit. Kies voor een bureau dat stevig en stabiel is, zelfs op maximale hoogte.

Prijs en Garantie: Vergelijk prijzen en let op de garantievoorwaarden. Een goede garantie kan de investering in een kwalitatief hoogwaardig bureau de moeite waard maken.

Gebruikerstips en Ergonomische Praktijken

Om het meeste uit je elektrisch verstelbaar bureau te halen, volg deze ergonomische tips:

Wissel Regelmatig van Positie: Verander je houding regelmatig van zitten naar staan. Dit helpt bij het verminderen van de fysieke belasting van langdurig zitten of staan.

Juiste Hoogte-Instelling: Stel het bureau zo in dat je ellebogen in een hoek van 90 graden zijn wanneer je typt. In staande positie moeten je armen comfortabel rusten op het oppervlak van het bureau.

Monitorhoogte: Zorg dat je monitor op ooghoogte is, zodat je nek in een neutrale positie blijft.

Gebruik van een Ergonomische Stoel: Combineer het elektrisch verstelbare bureau met een ergonomische stoel voor maximale ondersteuning tijdens het zitten.

Voetsteun: Gebruik een voetsteun om je voeten te ondersteunen en de druk op je onderbenen te verminderen, vooral als je langere tijd zit.

Veelgestelde Vragen (FAQ)

1. Is een Elektrisch Verstelbaar Bureau het Waard?

Ja, vooral als je veel tijd aan een bureau doorbrengt. De mogelijkheid om te wisselen tussen zitten en staan kan een positief effect hebben op je gezondheid en welzijn.

2. Hoe Lang Moet Ik Staand Werken?

Er is geen vaste regel, maar veel experts raden aan om elk uur ongeveer 15 tot 30 minuten staand te werken.

3. Zijn Elektrische Bureaus Moeilijk te Monteren?

Dit varieert per model, maar veel elektrische bureaus zijn ontworpen voor eenvoudige montage met duidelijke instructies.

4. Kan Ik Mijn Bestaande Bureau Omzetten in een Elektrisch Verstelbaar Bureau?

Ja, er zijn kits beschikbaar waarmee je een traditioneel bureau kunt omzetten in een elektrisch verstelbaar model.

Alles voor een perfecte Ergonomische houding:

Ergonomische Stoelen: Promoot stoelen die goede lendensteun bieden, verstelbare armleuningen hebben, en de mogelijkheid om de zithoogte en kanteling aan te passen. Een ergonomische stoel is essentieel voor een goede zithouding.

Monitorarmen of Monitorstandaarden: Deze stellen gebruikers in staat hun monitor op de ideale hoogte en afstand in te stellen, wat nek- en oogspanning vermindert.

Ergonomische Muizen: Deze producten zijn ontworpen om de spanning op de polsen en armen te verminderen tijdens het gebruik van een muis en toetsenbord.

Voetensteunen: Een voetensteun kan de druk op de onderbenen verminderen en een comfortabelere zithouding ondersteunen, vooral voor gebruikers die niet met hun voeten plat op de grond kunnen rusten.

Sta-matten: Voor gebruikers die veel tijd staand doorbrengen, kan een sta-mat comfort bieden en de druk op de voeten en benen verminderen.

Leave a Reply