Beste Game computer Monitoren

Tegenwoordig is een goede game pc niet meer genoeg. Je game monitor is net zo belangrijk als de inhoud van de pc. Je kan nog zo’n krachtige videokaart hebben maar die komt pas tot zijn recht als je ook een bijpassende game monitor hebt voor je game computer. Het is dan ook niet voor niets dat er veel gezocht wordt naar game computer monitoren tegenwoordig. Er zijn veel aspecten waar je op moet letten: Snelheid, Paneeltype, refreshrate en nog veel meer. In deze blog ga ik je uitleggen waar je allemaal op moet letten en geef je een aantal tips die wij getest hebben.

Belang van een Goede Gaming Monitor

In de dynamische wereld van het gamen is de keuze van je monitor een cruciale factor die vaak over het hoofd wordt gezien. Een goede gaming monitor kan het verschil betekenen tussen een goede en een uitzonderlijke game-ervaring. Het gaat niet alleen om het weergeven van beelden; het is ook een kwestie van hoe snel en nauwkeurig deze beelden worden weergegeven, wat essentieel is in snelle games. Een monitor met hoge prestaties kan een competitief voordeel bieden in games waarbij elke milliseconde telt. Het verbetert niet alleen je reactietijd, maar zorgt ook voor een meeslepende ervaring met levendige kleuren en heldere beelden.

Verschillende Soorten Panelen

Er zijn hoofdzakelijk drie typen paneeltechnologieën te vinden in moderne gamingmonitoren: IPS (In-Plane Switching), TN (Twisted Nematic) en VA (Vertical Alignment).

 1. IPS-panelen staan bekend om hun uitstekende kleurweergave en brede kijkhoeken. Ze zijn ideaal voor gamers die waarde hechten aan visuele kwaliteit en vaak werken met grafische inhoud. Echter, traditioneel hadden IPS-monitoren lagere reactietijden en verversingssnelheden, hoewel de nieuwste modellen aanzienlijke verbeteringen op deze gebieden tonen.
 2. TN-panelen bieden de snelste reactietijden en hoge verversingssnelheden tegen een betaalbaardere prijs, wat ze populair maakt onder competitieve gamers. De compromissen liggen in de mindere kijkhoeken en kleurweergave, wat betekent dat ze niet de beste keuze zijn voor grafisch intensieve games of contentcreatie.
 3. VA-panelen vormen een middenweg tussen IPS en TN. Ze bieden betere kleurweergave en contrastverhoudingen dan TN-panelen, en hebben vaak hogere verversingssnelheden dan IPS-panelen. Ze zijn geschikt voor allround gaming en algemeen gebruik, hoewel ze kunnen lijden onder ‘ghosting’ bij zeer snelle beelden.

Verversingssnelheid en waarom het belangrijk is

De verversingssnelheid van een monitor, uitgedrukt in Hertz (Hz), verwijst naar het aantal keren per seconde dat het scherm zijn beeld vernieuwt. Standaardmonitoren hebben meestal een verversingssnelheid van 60Hz, terwijl gamingmonitoren 144Hz of zelfs 240Hz kunnen bereiken. Een hogere verversingssnelheid resulteert in soepelere beeldovergangen, wat cruciaal is in snelle games waarbij elke frame telt. Het verschil tussen 60Hz en 144Hz is vooral merkbaar in snelle shooters en racegames, waar snelle reacties en vloeiende bewegingen essentieel zijn voor succes. Het is ook van belang om te vermelden dat je hardware (vooral je grafische kaart) de hoge verversingssnelheden moet kunnen bijhouden om het

maximale uit de monitor te halen.

Reactietijd

Reactietijd is een ander cruciaal aspect van gamingmonitoren. Het verwijst naar de tijd die een pixel nodig heeft om van kleur te veranderen, meestal gemeten in milliseconden (ms). Voor gaming is een lagere reactietijd beter, omdat het helpt bij het verminderen van ‘ghosting’, een effect waarbij spookbeelden achter bewegende objecten op het scherm verschijnen. De ideale reactietijd voor gamingmonitoren ligt tussen 1 ms en 5 ms. TN-panelen bieden over het algemeen de snelste reactietijden, terwijl IPS- en VA-panelen iets trager zijn, maar de technologie verbetert continu. Voor de meeste gamers is een reactietijd van 5 ms of minder voldoende, maar voor ultra-competitieve gaming kan het streven naar 1 ms het verschil maken.

Resolutie en Schermgrootte

De resolutie van een monitor bepaalt hoeveel detail je kunt zien op het scherm. De meest voorkomende resoluties voor gamingmonitoren zijn 1080p (Full HD), 1440p (QHD) en 2160p (4K). Terwijl hogere resoluties een scherper en gedetailleerder beeld bieden, vereisen ze ook meer rekenkracht van je grafische kaart. 1080p blijft een populaire keuze voor veel gamers vanwege de optimale balans tussen prestatie en beeldkwaliteit. 1440p is een middenweg die betere beeldkwaliteit biedt zonder de extreme eisen van 4K. Schermgrootte is ook belangrijk; grotere schermen bieden een meer meeslepende ervaring, maar kunnen ook meer ruimte innemen en hogere resoluties vereisen om hetzelfde niveau van beeldscherpte te behouden.

Adaptive Sync Technologieën

Adaptive Sync-technologieën zoals NVIDIA’s G-Sync en AMD’s FreeSync zijn ontworpen om ‘screen tearing’ en haperingen te elimineren door de verversingssnelheid van de monitor te synchroniseren met de framerate van de grafische kaart. Screen tearing treedt op wanneer de framerate van de grafische kaart niet overeenkomt met de verversingssnelheid van de monitor, wat resulteert in twee of meer frames die tegelijkertijd op het scherm worden weergegeven. G-Sync en FreeSync lossen dit probleem op door de monitor te laten ‘wachten’ tot de grafische kaart klaar is met het renderen van een frame. Het is belangrijk op te merken dat G-Sync compatibel is met NVIDIA grafische kaarten en FreeSync met AMD kaarten, hoewel sommige monitoren cross-compatibiliteit bieden.

Connectiviteitsopties

De beschikbare aansluitingen op een gamingmonitor zijn essentieel voor het aansluiten van je pc en andere apparaten. De meest voorkomende aansluitingen zijn HDMI en DisplayPort. DisplayPort 1.4 ondersteunt hogere verversingssnelheden en resoluties dan HDMI 2.0, wat het een betere keuze maakt voor high-end gamingmonitoren. Sommige monitoren bieden ook USB-poorten, waardoor je extra apparaten zoals toetsenborden en muizen direct op de monitor kunt aansluiten. Daarnaast kunnen nieuwere monitoren USB-C of Thunderbolt 3 ondersteunen, wat handig is voor het aansluiten van laptops of andere apparaten die deze standaard gebruiken.

Prijsklassen en Budgetoverwegingen

Bij het kiezen van een gamingmonitor is het belangrijk om je budget in gedachten te houden. Monitoren variëren aanzienlijk in prijs, afhankelijk van hun specificaties en functies. Over het algemeen bieden instapmodellen met 1080p resolutie en standaard verversingssnelheden een goede prijs-kwaliteitverhouding voor casual gamers. Middelgrote modellen kunnen hogere resoluties zoals 1440p en snellere verversingssnelheden bieden, wat ze een goede keuze maakt voor serieuze gamers die een balans zoeken tussen prestaties en prijs. High-end modellen met 4K resoluties, ultrahoge verversingssnelheden, en geavanceerde functies zoals HDR-ondersteuning zijn duurder, maar bieden de beste game-ervaring voor enthousiastelingen en professionals.

Aanbevelingen per Speltype

De keuze van een monitor kan ook afhangen van het type spel dat je speelt. Voor snelle actiespellen zoals first-person shooters (FPS), zijn monitoren met hoge verversingssnelheden en lage reactietijden ideaal. Dit zorgt voor vloeiende beeldovergangen en snelle respons, wat essentieel is voor snelle reflexen. Voor strategie- en role-playing games (RPG’s), waar grafische kwaliteit en kleurweergave meer op de voorgrond staan, kunnen IPS-panelen met hogere resoluties een betere keuze zijn. Voor racegames en vliegsimulators kunnen ultra-wide of curved monitoren een meer meeslepende ervaring bieden door een breder gezichtsveld te simuleren.

Gebruikersreviews en Betrouwbaarheid van Merken

Bij het kiezen van een gamingmonitor is het nuttig om gebruikersreviews en merkreputaties te raadplegen. Gebruikersrecensies kunnen inzicht geven in de echte prestaties en betrouwbaarheid van een monitor, buiten de specificaties om. Let op consistente klachten of lof over aspecten zoals bouwkwaliteit, klantenservice en garantievoorwaarden. De reputatie van een merk kan ook een indicatie zijn van de algemene kwaliteit en duurzaamheid van hun producten. Merken met een lange geschiedenis in de gamingindustrie of die bekend staan om hun kwalitatieve displays, verdienen vaak de voorkeur.

Extra Functies

Sommige gamingmonitoren bieden extra functies die de gebruikservaring kunnen verbeteren. Ingebouwde luidsprekers kunnen handig zijn voor een opgeruimde werkplek, hoewel serieuze gamers wellicht betere prestaties van externe luidsprekers of een headset verwachten. USB-hubs en KVM-switches (Keyboard, Video, Mouse) zijn handig voor het aansluiten en beheren van meerdere apparaten. RGB-verlichting en esthetische ontwerpkeuzes kunnen ook een rol spelen, vooral voor gamers die waarde hechten aan de look van hun gaming setup. Daarnaast kunnen sommige monitoren specifieke gaming-features hebben, zoals crosshair overlays, framerate counters, of modi die speciaal zijn geoptimaliseerd voor bepaalde gamegenres.

Conclusie:

Kortom waar moet je naar kijken voor een game monitor:

 1. Ga na waarvoor wil je hem gebruiken? Welke games ga je spelen en is het voor gamen en werk?
 2. Wil je een hoge refresh rate voor een soepele game ervaring?
 3. Heb je een snelle reactie snelheid nodig?
 4. Hoe scherp moet het beeldscherm zijn en hoe groot moet je scherm zijn?
 5. Wat voor paneeltype past het beste bij bovenstaande uitkomsten? Waar IPS paneel als beste uit de testen komt.
 6. Heb je een AMD (Freesync) of Nvidia videokaart (G- Sync)
 7. Welke aansluitingen heb je nodig?
 8. Wat is je prijs of budget.

Onze Aanraders

Budget gamer:

AOCG2 24G2SPAE Full HD IPS 165HZ Gsync 24″

Dit scherm is een mooi instapmodel voor de game fanaat. Het is een kleiner scherm (24″) maar heeft wel verder alle features die je zoekt voor een game monitor. Het heeft een IPS paneel en een reactiesnelheid van 1MS. Daarnaast heeft de monitor een 165HZ refreshrate waardoor alle games mega soepel aanvoelen. Het enige nadeel van dit scherm is dat het full HD is en niet meer dan 1920×1080 aankan. Verder echt alles wat je zoekt voor een mooie prijs.

Deze is ook beschikbaar in de 27″ en QHD variant voor een misschien nog wel betere prijs kwaliteit verhouding.

Curved Ultra wide Gamer

Voor iedereen die een keer een curved ultra wide monitor heeft gezien wil er zelf stiekem ook 1 thuis. Zo is deze Monitor een mooie instap voor de ultrawide gamer. Met een mega scherm van 34″ en een snelheid van 1MS past deze monitor goed bij shooters en alles wat snelheid vereist. Het enige kleine nadeel van dit scherm is dat het een VA paneel heeft waardoor de kijkhoek en de kleur niet top notch zullen zijn. Wel heeft dit scherm een QHD resolutie wat zorgt voor haarscherpe beelden.

Best of the best

Dit is de top of the top en het beste wat er nu te vinden is. Het is een LG scherm met een reactietijd van 0.03MS!! Echt belachelijk snel. Daarbij heeft het een refresh rate van maar liefst 240HZ dus 240 beelden per seconden!. Soepeler dan dit gaat het niet worden. Daarnaast is het een prachtscherm met een IPS paneel en 4K waardoor het de mooiste kleuren geeft. Als klap op de vuurpijl is dit scherm 57″ dat is bijna 145cm van linksboven naar rechtsonder. Dit begint bijna op een VR beleving te lijken.

Leave a Reply