De nieuwe PlayStation 5 Sony DualSense controller heeft een aantal nieuwe functies en mogelijkheden naast alles wat de ps4 controller al had. Zo biedt de nieuwe DualSense controller meeslepende haptische feedback door de dynamische adaptieve triggers. Dat klinkt heel ingewikkeld, maar we gaan het allemaal uitleggen. Ook heeft de DualSense controller een geïntegreerde microfoon, en dit allemaal in een fantastisch ontwerp dat heerlijk in de hand ligt. Laten we in de materie duiken!

Nieuwe features van de PS5 DualSense controller van Sony

Haptische feedback tijdens het gamen

Door een dubbele aandrijving krijg je fysieke feedback op de PS5 games die je speelt. Zo is de traditionele trilmotor vervangen waardoor je nu nog dieper in de game duikt dan voorheen. De dynamische vibraties van de nieuwe dubbele aandrijving voel je in je hand waardoor je opgenomen wordt in je omgeving, tegenslagen van wapens, het vallen op de grond en alles wat daar mee te maken heeft.

Het maakt het gamen veel realistischer en zorgt voor meer dynamiek in het spel. Gebruik je bijvoorbeeld een zwaarder wapen? Dan zal de knop daar op anticiperen en ook zwaarder aanvoelen. Leip toch?!

Adaptieve Triggers

Door deze nieuwe feature lijkt het net of je echt een trekker overhaalt. Door de interactieve weerstand van de triggers ben je fysiek verbonden met het scherm en de game waar je in zit. Het maakt niet uit of je nu aan het racen bent en moet remmen of een boog moet spannen om de pijl te schieten. Hoe meer kracht het vergt hoe meer weerstand je voelt.

In samenwerking met de Haptische feedback wil je gewoon niet meer terug naar de oude controller en krijg je een extra beleving bij je games. Zeker als je het eenmaal gewend bent voelt de ouder manier van gamen ineens heel platonisch.

Geïntegreerde microfoon in de PS5 controller

Naast de speaker zit nu ook een microfoon in de controller verwerkt. Je hoeft nu niet meer moeilijk te doen met oortjes of een headset. Je kunt het geluid heerlijk over je speakers laten knallen terwijl je de microfoon in de controller gebruikt om met je squad die win te pakken.

Wel blijft de DualSense controller een 3,5mm aansluiting hebben waar je een mooie game headset op aan kunt sluiten. Nu kun je de knop op de controller gelijk gebruiken als mute toets voor je headset.

dualsense controller

Oude/verbeterde features van de DualSense controller

Share button

De share en create button op de controller zit aan de linkerkant van het touchpad. Met de PlayStation 5 kun je je meest epische momenten vastleggen en delen. Je kunt screenshots maken, maar ook filmpjes opnemen en editen.

Naast dit alles kun je ook direct streamen via onder andere Twitch. Zo kunnen vrienden en familie meekijken hoe jij de moeilijkste bazen verslaat en de leukste gameplay laat zien.

Ingebouwde batterij

De ingebouwde batterij gaat langer mee dan de oude controller. Ook is deze makkelijker op te laden door de usb type C oplader die ook voor de meeste telefoons van toepassing is.

Ingebouwde luidspreker

Door de luidspreker krijg je bij sommige games net een extra dimensie. Als je een lootbox opent of een kill maakt bijvoorbeeld, dan komt er geluid uit de controller.

Bewegingssensor

De controller heeft een bewegingssensor waardoor je bij sommige games een leuk extraatje krijgt. Ook heeft de controller een acceleratiemeter en een gyroscoop. Met deze bewegingssensor en acceleratiemeter hebben de makers van games leuke extra’s om in de game te verwerken. Denk aan het slingeren of het klimmen van een muur waarmee je door middel van de controller te bewegen de obstakels moet overwinnen.

Extra accessoires voor de Sony DualSense controller

Het oplaadstation voor 2 DualSense Controller

Blijf langer gamen en verlies geen minuut aan gameplay door dit oplaadstation. Klik snel en eenvoudig een draadloze DualSense controller in het station.

De controllers worden hierop even snel opgeladen als aan de console zelf, maar je houdt nu wel een extra usb-poort over, zonder dat het laden langzamer gaat. Nu kun je makkelijk switchen van controller en zit je nooit met een lege controller in je handen. Win-win!

Leave a Reply